Кристалина Георгиева подписа в Атина програма да подпомагане на бежанци

Булфото
share

Заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева е в Атина, където подписа програмата за финансиране по настаняване на 20 хиляди бежанци. Реализирането на програмата е решение на срещата на върха на страните от Западните Балкани от 25-ти октомври, предаде БНР.

Програмата стартира с финансиране на наеми за жилища на 20 хиляди бежанци в Гърция. Заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева разговаря лично с бежанци,които са временно настанени в центъра в Елеона.Тя се запозна с условията на живот и се интересуваше от възможностите за медицинска помощ.От своя страна бежанците благодариха за помощтта на Европейската комисия,но представиха и проблемите,които срещат.

Документът за отпускане на средствата Кристарина Георгиева подписа с представителството на Върховния комисариат на ООН в Атина,от където ще се контролира и разпределя сумата за подслоняване на 20 хиляди бежанци.

Заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева по-късно днес ще разговаря с гръцкия министър по миграцията Янис Музалас за стратегията на гръцкото правителство по проблема с бежанската криза.Днес в Атина пристигнаха от гръцките острови над 1500 мигранти.

Продължават и протестите на кметовете, в чийто райони се намират центровете за временно настаняване на икономическите мигранти, които нямат бежански статут.Кметовете днес имат извънредна среща с министъра по миграцията,като обвиняват правителството в „липса на стратегия и цялостен план“.

Водещи новини

Още новини