4% крепят властта на Ангела Меркел

gettyimages
share

Германските християндемократи, от чиито редове е излъчена канцлерът Ангела Меркел, биха получили 34 % от гласовете, ако изборите бяха днес, сочи социологическо изследване.

Процентът на одобрение е паднал с 1,5 на сто в сравнение с друго проучване, проведено седмица по-рано. Експерт от управляващата Федералната република политическа формация заявява, че ако рейтингът на Християндемократическия съюз и неговата "посестрима" Християнсоциалистически съюз (ХДС/ХСС) падне под 30 на сто, то лидерът на правителството в Берлин ще се оттегли от властта.

Анкетата посочва и ръст на популярността на евроскептичната партия Алтернатива за Германия. Тази формация за пръв път е събира одобрение от 10 процента. Причината за промяната е задълбочаващата се криза с бежанците.

За коалиционния партньор на ХДС/ХСС – Германската социалдемократическа партия биха гласували 24%, а за опозиционните Леви и Зелени 11 и 10 процента, съответно. Прагът от 5% също може да бъде преодолян и от Партията на мъжете, носещи скъпи дрехи.

Либералите на бившия външен министър във втория кабинет на Меркел (2009-2013 г.) Гидо Вестервеле обаче за пръв път може да останат извън Бундестага, допълва проучването, цитирано от сръбското радио Б92.

Водещи новини

Още новини