Правителството на Папандреу оцеля

share

Кабинетът на Гърция оцеля при ключов вот на доверие, след като министър-председателят Георгиос Папандреу обеща да води преговори за споделяне на властта, предаде Би Би Си.

Управляващата социалистическа партия (ПАСОК) има 152 от 300 места в парламента, а правителството беше подкрепено от 153-ма депутати.

В обръщението си към парламента преди вота Папандреу заяви, че евентуални предсрочни избори ще бъдат катастрофални за страната. Той подчерта, че за него постът не е най-важното нещо и ще преговаря за правителство на на националното съгласие.

По-рано тази седмица гръцкият премиер шокира партньорите си от ЕС и предизвика срив на борсите, след като обяви, че ще свика референдум за европейския спасителен план за Гърция.

Сега Папандреу заяви, че спасителният план трябва да бъде приет и той ще постъпи "исторически безотговорно", ако го отхвърли.

Гръцкият премиер отново подчерта, че предсрочни избори ще имат "катастрофално" въздействие върху плана и предложи страната да се управлява от нова коалиция, докато "сделката бъде одобрена".

"В контакт съм с президента и ще се срещна с него утре (б.а. днес), за да го уведомя за намеренията си за създаване на широко коалиционно правителство, което да постигне съгласие по общонационалните цели. Ето защо искам вот на доверие, с цел да постигнем сигурност за страната ни", заяви Папандреу в парламента.

Няколко хиляди души протестираха пред парламентарната сграда преди гласуването, охраната беше засилена и до размирици не се стигна. Речта на гръцкия министър-председател продължи повече от половин час.

Европейските лидери се опасяват, че евентуален провал при решаването на гръцката дългова криза ще се разпростре и върху други уязвими европейски икономики, в частност -  Италия.

 

Водещи новини

Още новини