Жозе Барозу: Гърция трябва да реши въпроса за излизането си от еврозоната

gettyimages
share

Гръцкото излизане от еврозоната е право на Гърция, каза председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, предаде РИА Новости.

Този въпрос не може да бъде решен в Брюксел, допълни той. "Това е техен проблем. Когато членуваш в еврозоната, ти си член на някакъв клуб и трябва да уважаваш правилата му. Разбира се, правото на излизане от еврозоната си е право на гърците. Надяваме се, че оставането е в техен интерес и искаме те да останат", заяви Барозу по време на срещата на Г-20 в Кан.

По-рано Барозу призова участниците в срещата на Г-20 да положат усилия, за да запазят силата на еврото. Той допълни, че е радостен да види чувството на колективна отговорност по време на преговорите във френския курорт Кан. Барозу потвърди информацията, че правителството на Силвио Берлускони е поискало Международния валутен фонд да контролира икономическите мерки за справяне с дълговата криза на страната. Председателят на ЕК каза, че идеята за световен данък върху финансовите транзакции е била обсъждана, но не било постигнато съгласие по въпроса. Предложението бе поставено от американския милиардер Бил Гейтс. Една от отхвърлилите го държави бе Русия.

Водещи новини

Още новини