Бежанската криза е най-сериозното изпитание за Меркел

Gettyimages
share

Германският канцлер Ангела Меркел се намира в най-тежкото положение, откакто дойде на власт преди десет години. Тя предизвиква объркване в собствения си политически лагер и съдейства за засилване на напрежението сред европейските лидери с решението за приемане на хиляди бежанци. Това твърди немското списание „Шпигел” в материал посветен на миграционната криза и ефектът ѝ върху управлението на Меркел, съобщава бТВ.

След като реши да допусне бежанци в Германия от територията на Унгария, германският канцлер се превърна в символ на надеждата за лагерите в Близкия изток, стана символ на нова Германия, която е готова да окаже помощ. По-късно обаче става ясно, че по този начин канцерът е породил неувереност в своите сънародници и е предизвикал объркване сред тях, отбелязва германското издание.

Много европейски лидери смятат дружелюбността на Меркел за нов израз на стремеж към хегемония - първо налагане на бюджетни икономии, а сега приемане на бежанци, посочва списанието.

„Шпигел” все пак изтъква, че потокът от бежанци през Средиземно море е започнал доста преди Меркел да вземе своето решение.
 

Водещи новини

Още новини