Българите в Гърция масово гласували за Ципрас

gettyimages
share

Българите, постоянно пребиваващи в Гърция, са подкрепили победилата на неделните извънредни парламентарни избори ляворадикалната партия СИРИЗА.

Това стана ясно от анкети, извършени от активисти на СИРИЗА, цитирани от "Телеграф". Особено силна е била подкрепата за тази партия на българите, живеещи в Солун и Кавала. СИРИЗА е получила 35,46 на сто от гласовете и 145 депутатски места, показват резултатите от вота. Тя се наложи убедително над дясноцентристката партия Нова демокрация, макар социологическите проучвания да твърдяха, че силите им са изравнени. НД получи 28.09 на сто от гласовете и 75 депутатски места.

Трета е крайнодясната формация Златна зора, която има 6,99% от вота и 18 места в парламента. Лявоцентристката партия ПАСОК остана с 6,28 на сто от гласовете и 17 депутати. Комунистическата партия е с 5,55 на сто от вота и 15 места. Потами(Реката) - с 4,09 на сто и 11 места, партията Независими гърци - с 3,69 на сто и 10 места и Съюзът на центристите - с 3,43 на сто и 9 места.

Въпреки че гласуването в южната ни съседка е задължително, активността е била рекордно ниска. Едва 56,11 на сто от регистрираните избиратели са се явили пред урните, докато останалите 43,89 на сто не са гласували. Този процент на "въздържалите се" на предишните предсрочни избори в Гърция е бил 36,38 на сто.

Водещи новини

Още новини