Унгарският премиер: Ще приема имигранти, ако това не ги стимулира да тръгнат към ЕС

gettyimages
share

Унгарският премиер Виктор Орбан, който е критикуван заради твърдата си позиция по въпроса за имигрантите, заяви пред германския вестник "Билд", че би приел в дома си семейство бежанци, ако е сигурен, че това няма да насърчи и други да тръгнат към Европа, предаде Ройтерс.

Запитан в интервю за най-тиражния германски всекидневник дали би подслонил бежанско семейство, Орбан отговори утвърдително, но добави, че би постъпил така, стига имигрантите да не приемат това като насърчение да дойдат в Европа. "В този момент това не е препоръчително", каза унгарският премиер и добави, че съпругата и децата му вече активно помагат на бежанците. Тази година в Унгария от Сърбия са влезли 170 000 имигранти. Много от тях избягват да се регистрират в Унгария, защото се опасяват, че така ще трябва да останат там или ще бъдат върнати в Унгария, ако продължат за друга европейска страна.

Орбан заяви, че от 15 септември границата със Сърбия ще бъде затворена с нова, по-висока ограда, и че бежанците трябва да бъдат връщани обратно. Запитан къде, той отговори: "Там, откъдето идват. Тези имигранти не идват при нас от военни зони, а по-скоро от лагери в страни, съседни на Сирия, като Ливан, Йордания и Турция. Там те са в безопасност." Той каза, че имигрантите търсят в Европа не сигурност, а "живот като в Германия или може би в Швеция. Условията на живот в Гърция, Македония, Сърбия, Унгария и Австрия за тях не са достатъчно добри".

Водещи новини

Още новини