Унгария: Имигрантите са германски проблем (галерия)

gettyimages
share

Проблемът с имигрантите не е европейски, а германски, каза унгарският премиер Виктор Орбан, предаде Би Би Си.

Днес министър-председателят на централноевропейската държава се срещна с ръководителя на Европейския парламент – Мартин Шулц. Лидерът на правителството в Будапеща заяви: Никой от бежанците не иска да остане в Унгария, Естония или в Словакия. Всички желаят да отидат в Германия. Ние се страхуваме. Цяла Европа е в паника, а никой в Брюксел не си върши работата за разрешаването на кризисната ситуация. Не ни критикувайте, че не си изпълняваме задълженията.

Шулц от своя страна заяви, че някои страни проявяват егоизъм. "Унгария трябва да подходи към кризата като изхожда от европейските ценности. Будапеща не трябва да бъде тесногръда. Всички ние трябва да намерим изход от заплетената ситуация", каза германският политик.

Ситуацията бе коментирана и от председателя на Съвета на ЕС. Доналд Туск в социални мрежи посочи, че сред 28-те е настъпило разделение. "Някои държави си мислят, че ще могат да задържат бежанците с ограда", написа полският дипломат.

Будапеща днес реши да отвори източната гара "Келети", на която стотици имигранти стояха блокирани в продължение на две денонощия. Хората се втурнаха към влаковете, които тръгнаха към границата с Австрия.

 

Водещи новини

Още новини