Италия е заплашена от тероризъм

Интернет
share

Италианският министър на труда и на социалната политика Маурицио Сакони предупреди сънародниците си за опасност от възраждането на тероризма в страната.

Той аргументира прогнозата си с ожесточените словесни спорове около т.нар. лесно уволнение на работници и служители, предвидено в правителствените мерки за финансова стабилизация. Според нормативния акт, който предстои да бъде одобрен от парламента, в бъдеще работодателите ще могат да отстраняват от работа без съгласието на синдикатите и без да се държи сметка за социалните и персоналните последствия.

„От словесните атаки срещу уволненията може лесно да се премине към тероризъм”, каза министърът пред микрофоните на тв Sky, натъртвайки на убеждението си, че съществува голям риск от атентати.

Изявлението на Маурицио Сакони беше посрещнато на нож от генералната секретарка на Общата италианска конфедерация на трудещите се Сузана Камусо. След като посочи, че досега от фабриките и от офисите не са получени сигнали за готвени насилствени действия, тя призова министъра да си държи устата затворена, когато няма доказателства за зловещи твърдения като неговото.

Лидерът на най-голямата опозиционна сила
– Демократическата партия, Пиерлуиджи Берсани пък обвини Сакони, че с цел да оправдае непопулярните мерки на кабинета той насаждал страхова психоза в особено напрегнат за страната момент. В подобен дух се изказаха лидерите на другите опозиционни партии и на по-малките профсъюзи.

Вода върху разгорелия се огън на полемиката наляха трезвите оценки на службите за вътрешно разузнаване, според които в Италия сега няма опасност от въоръжени терористични действия.

В същото време Националният статистически институт публикува последните данни за безработицата в страната, които се оказаха доста неприятни. Защото само през последния месец заетостта е намаляла като цяло с почти половин процент – малка на пръв поглед цифра, но „криеща” в себе си над 120 хиляди души. Лошото според коментарите на политическите наблюдатели е това, че най-засегнати от негативното явление са младите хора.

По простата причина, че според статистиците без работа сега са почти 30 на сто от младежите и девойките до 24 години. Особено тревожно е положението на нежната половинка на Апенините, тъй като близо 50 на сто от италианките не са клиентки на пазара на труда и са принудени да си стоят вкъщи. Като цяло безработицата в страната вече е 8,3 на сто и върви устремно към смятаната от профсъюзите за критична граница от 9 на сто.

Водещи новини

Още новини