Полски съд: Боядисването на паметник на Съветската армия е патриотизъм

gettyimages
share

Заливането на паметника на Съветската армия във Варшава с боя е израз на патриотизъм, реши съд в полската столица, предаде Блиц.рс.

Днес магистрати в столицата на централноевропейската държава оправдаха двама младежи, които бяха написали върху монумента на 17 септември 2011 г. (когато се навършиха 72 години от влизането на войските на СССР в Източна Полша след подписването на Пакта Молотов-Рибентроп на 23 август 1939 г.) "Червена зараза". По-нисша инстанция определи 10-месечна условна на поляците и постанови двамата да положат 20 часа общественополезен труд.

Адвокатите на осъдените обжалваха решението, а съдията днес постанови, че съоръжението, издигнато в памет на съветските войници, които са загинали при освобождаването на Полша от нацистите през 1945 .г, не е паметник в смисъла на закона. Заради това двамата млади поляци не могат да бъдат наказвани.

Варшавските власти преди четири години са намерили начин да се освободят от паметника на Съветската армия, която пораждаше разгорещени дискусии. Общинският съвет на полската столица реши да сложи монумента в музей. Причината за преместването бе мотивирано с изграждане на линия на метрото.

Водещи новини

Още новини