Рекорден брой граждани от ЕС дадоха своя глас за защита на природата

Getty Images
share

Почти половин милион хора призоваха Европейската комисия да спаси законите, свързани със защитата на природата в обществена консултация – брой, далеч по-голям от всеки друг, достигнат в историята на ЕС.

През май редица природозащитни организация стартираха кампанията „Природата в опасност!“ в отговор на предложението на Европейската Комисията за преценка, дали съществуващите закони, касаещи природата, трябва да бъдат променени. Кампанията, призовава за по-добро изпълнение и прилагане на съществуващите правила, определени от законите - известни като Директивите за птиците и за местообитанията.

Наред с почти половин милион граждани, над 120 екологични неправителствени организации, сред които и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), изпратиха ясно послание към европейските политици: законите на ЕС за природата не трябва да бъдат променяни.

Законите защитават над 1000 ключови видове и над 27 000 природни обекти в Европа. Те целят опазването на редица емблематични видове в Европа. В резултат на това ЕС сега е дом на най-голямата в света мрежа от защитени територии - Натура 2000, която обхваща почти една пета от земите на ЕС.

Научните доказателства сочат, че законите ефективно защитават ключови застрашени видове и застрашени местообитания, и допринасят за социално-икономическото развитие на местните общности и региони.

Паралелно с общественото допитване, което приключи в края на юли, Комисията се консултира с широк кръг от заинтересовани страни, включително национални органи, ползватели на земеделски земи, бизнеса и неправителствени екологични организации. По-голямата част от тях подкрепят директивите и насочват вниманието към необходимостта от по-доброто им прилагане и изпълнение и към нуждата от по-добро финансиране за природозащитни дейности. Много малко от заинтересованите лица поставят под въпрос директивите в сегашната им форма и искат преразглеждане на законите. Силна подкрепа за директивите, изразяват фирми от циментовата промишленост, операторите на електропреносната мрежа, биологичното земеделие и туризъм.

Официалният анализ на консултацията ще бъде публикуван през есента на 2015 г. Окончателно решение относно бъдещето на природозащитните закони се очаква до юни 2016 г.

Водещи новини

Още новини