Започнаха оставките в кабинета на Ципрас (обновена)

gettyimages
share

Първата ставата в гръцкото правителство на Алексис Ципрас вече е факт, коментира Би Би Си.

Днес от поста се оттегли генералният секретар с ресор социалното осигуряване Георгиос Романиос в министерството на труда, пояснява британската медия, като се позовава на информация от Атина. Причината за оставката на чиновника е несъгласието му с курса за промени в законодателството, които трябва да осигурят получаването на поредния транш на финансовата помощ. По-късно оставка хвърли и заместник-финансовият министър Надя Валавани. "Не виждам възможност да остана в правителството, което иска да приложи неправилно съгласувания с кредиторите план", е заявила тя. Генералният секретар на гръцкото финансово министерство Манос Манусакис също напусна поста си. По-рано бе съобщено, че премиерът може да проведе рокади в кабинета, като назначи министри от партии, които са по-склонни към компромис.

Очаква се тази вечер парламентът на южноевропейската държава да проведе заседание, на което да се гласува пакета от мерки. Приемането на условията предизвика разцепление сред управляващата коалиция и най-вече в коалицията СИРИЗА. Ципрас за прокарване на реформите обаче може да разчита на гласовете на опозиционни депутати. Анализатори предполагат, че в Атина може да бъде съставено кабинет на малцинството.

В разпространен по-рано доклад на Международния валутен фонд се посочва, че очакваната сума от 85 млрд. евро може да се окаже недостатъчна за излизането на страната от затрудненото положение. Говорителката на СИРИЗА Марина Прентулис коментира, че излизането на данните е разцепило Тройката (Европейската комисия, Европейската централна банка и МВФ).

Гръцката помощ трябва да бъде одобрена и германския парламент. Днес берлинският в. Билд, цитиран от Би Би Си, написа, че сделката е срещнала отпор от страна на коалицията, подкрепяща кабинета на Ангела Меркел. Около 50 депутати от мнозинството може и да не одобрят сделката за Атина. Общо в Бундестага има 651 законодатели.

Днес Франция, която е сред най-големите поддръжници на Гърция, предложи да се обмисли варианта за намаляване на задълженията. Финансовият министър на Париж - Мишел Сапен призова да се обсъди възможността да се опрости някаква част от заемите.

Водещи новини

Още новини