Гръцката сделка се проваля в Атина?

gettyimages
share

Гръцкият парламент може и да не одобри изисквания от Европейския съюз пакет от реформи, предполага британският в. Файнешъл таймс.

До 22 юли вечерта правителството на Алексис Ципрас трябва да представи в Брюксел промените в законодателството, целящи укрепване на икономиката чрез увеличаване на данъците, приватизация на ключови държавни фирми, както и повишаване на възрастта за пенсиониране. Коалицията, включваща левия съюз СИРИЗА и крайнодясната партия Независими гърци има общо 162-ма представители в 300-местния парламент. Срещу проекта за реформи може да се обявят до 30 членове на групата на СИРИЗА, а все още няма информация за резултатите от преговорите между Ципрас и лидера на националистите и министър на отбраната Панос Каменос. По този начин управляващата лява политическа формация ще трябва да разчита на гласовете на опозицията, защото няма да има мнозинство в пленарната зала, коментира лондонското издание.

Анализатори, цитирани от американската агенция Блумбърг, не изключват провал и гърците да отидат до урните, за да избират парламент за втори път тази година още през септември.

Днес енергийният министър Панагиотис Лафазанис за пореден път разкритикува споразумението. Такова споразумение е в разрез с позицията на такава лява партия, каквато е СИРИЗА, заяви той и призова Атина да се оттегли от съглашението.

Водещи новини

Още новини