Гръцки журналист: Тройката искаше да свали Алексис Ципрас

gettyimages
share

Целта на Тройката (Международния валутен фонд, Европейската централна банка и Европейската комисия) по време на преговорите с Атина е била да свали гръцкия премиер Алексис Ципрас от власт и да го смени с Антонис Самарас, предаде РИА Новости.

В интервю пред руската агенция издателят и главен редактор на в. Атински куриер Теодор Игнатиадис заявява, че представителите на Тройката са искали да да предизвикат икономически и политически хаос в страната, да свалят лявото правителството на СИРИЗА и да върнат на власт консерваторите на бившия министър-председател Самарас. Според журналиста обаче планът не е успял, защото сегашният ръководител на кабинета в Атина има ясна визия за съделата на страната си и предприема конкретни мерки. Решението на Самарас за предсрочните избори в началото на 2015 г. е било съгласувано с Тройката, която тогава удължи срока на програмата за финансова помощ с два месеца. Планът на кредиторите бе да издигнат левите политици на власт, да ги задържат няколко месеца, а после чрез икономически и политически натиск да отстрани СИРИЗА и подобните й формации завинаги от властта.

Кредиторите обаче не взели предвид няколко фактора. Сред тях са желанието на Ципрас да говори директно с народа, експертите в неговото правителство и дипломатическите традиции на Гърция. В Тройката подцениха, че ние имаме добри отношения с Русия, Китай и Катар. "По света има филелини, но няма хора, които да обичат Португалия или Малта", заяви гъркът. "Ние не сме като някои страни, идва посланик и ни казва да се откажем от "Южен поток" и на следващия ден ние излизаме от проекта.

"Гърция най-вероятно ще избере трънливия път към независимостта, вместо да се подчини на диктата", категоричен бе Игнатиадис.

Водещи новини

Още новини