Елизабет II посети за пръв път бивш концентрационен лагер в Германия

gettyimages
share

Кралицата на Англия Елизабет II посети днес, в последния ден от визитата си в Германия, мястото на бившия концентрационен лагер Берген-Белзен, освободен през 1945 г. от британски войски, съобщи БТА, цитирайки АФП.

Тя и съпругът й принц Филип ще се срещнат с оцелели от лагера и с хора, участвали в освобождаването му. Ще посетят и мемориал, посветен на младата еврейка Ане Франк, умряла от тиф в Берген-Белзен в края на втората световна война. Нейният дневник става един от емблематичните разкази за съдбата на евреите, отредена им от нацистите. Около 72 000 души умират от болести, глад или са екзекутирани в този концлагер.

Нито едно от предишните пет държавни посещения на кралицата не е включвало визита в бивш концлагер. Пред хотела, намиращ се срещу Парижкия площад, на метри от Бранденбургската врата, от ранни зори се бяха събрали стотици хора. Когато Елизабет и Филип се появиха тази сутрин на тръгване за Берген-Белзен, двамата се спряха да поговорят няколко минути с някои от тях, а деца им подариха цветя.

Водещи новини

Още новини