Сегашният словашки премиер Ивета Радичова няма да се кандидатира на предсрочните избори

gettyimages
share

Досегашният словашки премиер Ивета Радичова заяви днес, че няма да участва на предсрочните избори през март, предаде Ройтерс.

Изборите бяха след падането на нейното правителство, което не получи вот на доверие от парламента при гласуването на разширени правомощия за Европейския фонд за финансова стабилност. Проучванията на общественото мнение сочат, че бившият премиер Роберт Фицо, чиято лява опозиционна партия Смер поиска предсрочни избори като цена, за да позкрепи разширяването на правомощията на фонда, ще спечели изборите на 10 март. "Реших да не се кандидатирам на предсрочните избори. Правителството не получи доверието на парламента, ето защо се запитах дали отново бих могла да бъда кандидат при тази ситуация", обясни тя.

Радичова ще ръководи досегашното правителство до изборите. Тя не каза какви са плановете й. По думите й, след поражението й
на президентските избори през 2009 г., е преждевременно да се говори за нов опит. Лидерът на нейния Словашки демократичен и християнски съюз Микулаш Дзуринда потвърди, че е готов да поведе партията на парламентарните избори догодина.

Водещи новини

Още новини