Атина: Можем да изчакаме вразумяването на Тройката

gettyimages
share

Гърция може да изчака, докато международните кредитори се вразумят, каза премиерът на страната Алексис Ципрас, предаде РИА Новости.

Делегацията на Атина напусна преговорите с представителите на Тройката (служители на Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд) за регулирането дълга в размер на 240 млрд. евро, спасил южноевропейската страна от фалит през 2010 г. и 2012 г. Срокът, когато трябва да бъде договорено споразумението, изтича и това засилва спекулациите, че Гърция може да обяви банкрут. Ципрас отново повтори готовността на страната си за продължаване на преговорите с кредиторите. Според него исканията на Тройката за икономии в разходната част на бюджета са обосновани само политически. "Ние сме готови да преговаряме, но само когато има конструктивни предложения ние търпеливо ще изчакаме кредиторите да станат реалисти", заяви той.

Министър-председателят посочи, че определени кръгове виждат в стремежа на Гърция за намиране на решение и готовността да направи отстъпки слабост. "Ние обаче не използваме политически аргументи, а защитаваме достойнството на гърците и честта на европейските народи, обяви Ципрас." Това не е въпрос на идеология. Това е въпрос на демокрация. Нямаме право да погребем демокрацията в нейното родно място", категоричен бе той.

Водещи новини

Още новини