Камерън ще настоява пред Г-7 за единен фронт срещу Русия

gettyimages
share

Британският премиер Дейвид Камерън ще използва започващата днес среща на седемте най-големи индустриализирани държави (Г-7), за да изрази недоволството си от бавния напредък към многомилиардното търговско споразумение между ЕС и САЩ, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Очаква се Камерън, който спечели изборите миналия месец с мнозинство, да повдигне въпроса в разговори с президента на САЩ Барак Обама и да подкрепи германската канцлерка Ангела Меркел в опитите да накара представителите на ЕС да ускорят преговорите. През април главният преговарящ на ЕС заяви, че преговорите за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) ще продължат и през 2016 година.

Камерън иска политическо споразумение до края на годината, съобщи британски представител, предупреждавайки, че глобалната цена от забавянето на споразумението за свободна търговия между САЩ и ЕС е около 630 милиона лири (962,01 милиона долара) на ден. Поддръжниците на споразумението смятат, че то може да добави до 100 милиарда долара до глобалното икономическо производство от двете страни на Атлантическия океан.

Германски активисти обаче протестираха срещу ТПТИ, а САЩ поискаха клауза за защита на инвеститорите, припомня Ройтерс. Камерън ще подчертае също, че светът трябва да бъде по-добре подготвен за борба с епидемия, подобна на ебола, от по-агресивен и по-труден за контролиране вирус.

Освен това Камерън ще се постарае да убеди партньорите си от Г-7 да се изправят в единен фронт срещу Русия, съобщи ТАСС, позовавайки се на британски медии. Британският премиер ще се опита да представи Русия като една от най-големите заплахи за сигурността в съвременния свят и да ги убеди, че икономическият натиск върху Москва не трябва да отслабва след изтичането на срока на действие на санкциите, въведени от ЕС. Камерън ще иска от Г-7 "ясен сигнал" за готовност за продължаване на санкциите "до пълно изпълнение на споразумението от Минск". За удължаване на режима на санкциите обаче е необходимо съгласието на всичките 28 страни от ЕС, които ще се срещнат в Брюксел в края на месеца и е възможно Гърция да блокира удължаването им, отбелязват цитирани от ТАСС медии.

Водещи новини

Още новини