Берлин: Атина може да подкопае единството на ЕС

gettyimages
share

Германски политици се опасяват, че визитата на гръцкия премиер Алексис Ципрас може да подкопае единството на Европейския съюз, предаде РИА Новости.

Така например пълномощникът на правителството на западноевропейската държава начело с Ангела Меркел, отговарящ за отношенията между Берлин и Москва Гернот Ерлер, в навечерието на посещението на министър-председателя на южноевропейската държава в Русия заяви: Запазването на консенсуса сред 28-те е решаващ фактор в намирането на политическо решение за разрешаването на украинската криза, е заявил Ерлер. По думите му ЕС трябва по важни въпроси да има единство. "Кремъл може да се опита да се вклини в блока, като окаже влияние върху Гърция, а после и България и Унгария", изрази опасенията си той.

Депутатът в парламента на федералната република Герда Хаселфелд заяви, че визитата на Ципрас и срещата му с руския президент Владимир Путин заплашват европейската солидарност. "Гърция е част от ЕС и по отношение на Русия трябва бъдем единни. Атина трябва да разбере — ситуацията в източната част на Стария континент е много сериозна. Ципрас не трябва да си прави PR като иска пари от Москва", заяви тя.

Гръцкият се очаква да пристигне в Москва утре. Той ще прекара в руската столица четири дни.

Водещи новини

Още новини