Полша свиква 100 000 резервисти за задължителни военни учения

Getty Images/Guliver
share

Полското министерство на отбраната обяви, че стотици резервисти ще получат призовка за задължителни военни учения, в  които тази година ще участват общо около 100 000 военни от резерва, предаде Франс прес.

"Започващата днес операция е най-високата степен на проверка на мобилизацията и боеспособността, но не трябва да се свързва  с настоящите политически или военни събития", се казва в изявление на министерството.

Армията на Полша е с численост около 100 000 души и е изцяло професионална. Заради кризата в съседна Украйна тя се старае да обнови и укрепи резервите си, но по думите на министъра на отбраната Томаш Шемоняк няма да бъде връщана задължителната военна служба като в Литва.

В петък министерството обяви по-тясно сътрудничество между армията и паравоенни организации за подсилване на отбраната на  страната заради рисковете от разрастване на украинския конфликт. На среща с около 800 представители на над 100 военни и цивилни организации във Варшава министърът на отбраната им обеща финансиране и други средства за обучение, с достъп до армейските тренировъчни лагери и стрелбища, пише БТА.

Водещи новини

Още новини