250 полицаи се включиха в спецакция срещу ромска банда в Тулуза

share

Близо 2000 обира във Франция е извършила българската ромска банда, която действала в провинция Юг Пиринеи, съобщава БТВ. Официално полицията съобщава за близо 80 грабежа, тъй като за толкова престъпления съществували неоспорими доказателства.

Полиция и военни направиха показна специализирана акция по залавянето на престъпниците. Органите на реда арестуваха общо 14 българи на различни адреси в градовете Тулуза и Монтобан. Още тогава властите съобщиха, че двама от заподозрените са успели да се изплъзнат. Оказва се, че именно те стоят начело на бандата, която извършва грабежи в промишлен мащаб.

Те са се специализирали в кражбата на електрически кабели, метали, гориво и др.

Заловените престъпници тепърва ще бъдат изправени на съд, но това няма да реши проблемите на хората в Южна Франция. Оказва се, че селските терористи имали своеобразна база в България, твърди регионалното издание "Депеш дю миди".

Съставът на обирджиите се сменял на всеки 3-4 месеца, за разлика от ръководителите (в подобни действия има логика, тъй като 90 дни е максималното време за престой в страна членка от ЕС, в което гражданин от друга държава членка може да живее без да се регистрира). Така бандитите остават неуловими и продължават да тероризират малките градчета на Южна Франция.

Френската полиция е мобилизирала 250 души за спецакцията миналата седмица в опит да залови ловките престъпници. По тревога беше вдигнат специален полицейски хеликоптер. Нещо повече - от Париж било командировано специализирано полицейско звено за киберразузнаване. С помощта СРС-тата ченгетата проследили бандитите до хангар, в който складирали плячката си.10-те заподозрени там носели в себе си над 100 телефона.

Във въпросния хангар е открита техника, сравнима с асортимента на строителен хипермаркет. Полицаите са инвентаризирали общо 936 крадени вещи. В това число влизат шлайф машини, флексове, бормашини и кабели с всякакъв размер и дължина.

Водещи новини

Още новини