Бившият шеф на ЕК: Гърците искат да останат в Еврозоната

gettyimages
share

Повечето гърци искат да останат в Еврозоната, каза бившият председател на Европейската комисия Жозе Барозу, предаде РИА Новости.

"Правителството на Алексис Ципрас трябва да чуе волята на избирателите, които го издигнаха на власт. Мнозинството от жителите на южноевропейската страна искат родината им да остане в европейския валутен съюз", каза португалският политик в кулоарите на финансов форум в Хонконг. "Смятам, че Брюксел трябва да прояви гъвкавост спрямо Гърция. Атина обаче трябва да вземе предвид необходимостта от провеждане на реформите, които да повишат конкурентоспособността на държавата. И ако кабинетът в Атина тръгне по този път, останалите страни в Еврозоната ще подкрепят Гърция", заяви Барозу.

Ципрас дойде на власт с обещанието да преразгледа пакета мерки на Европейския съюз и Международния валутен фонд за излизане от кризата, предвиждащ икономии в държавните разходи. Атина в момента води преговори с кредиторите за реформи, които трябва да бъдат съгласувани до края на април. По-рано наследникът на Барозу на поста – Жан-Клод Юнкер изрази недоволство от хода на преговорите

Водещи новини

Още новини