Киев: ЕС няма да смекчи санкциите

gettyimages
share

Европейският съюз няма да смекчи санкциите срещу Русия, каза украинският премиер Арсений Яценюк, предаде РИА Новости.

Министър-председателят на източноевропейската страна даде изявление часове преди началото на срещата на върха на 28-те в Брюксел, на която ще се обсъжда въпросът за ограниченията срещу най-голямата по територията държава в света, наложени заради намесата на Москва в Украйна. "Брюксел няма да смекчи санкциите", каза Яценюк.

Премиерът също посочи, че на този етап не е получил отговор от Брюксел за искането на Киев ЕС да изпрати полицейска мисия в Източна Украйна, която да наблюдава спазването на споразуменията от Минск, предвиждащи прекратяването на военните действия между проруските сепаратисти и частите под командването на украинския президент Петро Порошенко.

Въпросът за санкциите бе коментиран и от германския канцлер Ангела Меркел. Тя заяви, че ще предложи в белгийската столица въпросът за ограниченията срещу Москва. "Смятам да предложа обвързването на санкциите с изпълнението на договореностите от столицата на Беларус", заяви тя. Според премиера на Федералната република Русия трябва да изпълни всички ангажименти и тогава да бъдат вдигнати ограниченията.

Водещи новини

Още новини