Турция: Няма да чакаме за ЕС над 50 години

share

Турция няма да чака за членство в Европейския повече от 50 години, каза министърът по европейските въпроси на страната Волкан Бозкир, предаде РИА Новости.

"Турция няма намерение да чака членство в ЕС повече от половин век. Първата ни цел бе да станем развита в икономическо отношение държава и ние вече я постигнахме. Сегашната ни задача е да поссгинем европейски стандарти", заяви Бозкир по време на посещението си във Финландия. Той благодари на своите домакини за подкрепата, която оказва Хелзинки на Анкара за приемането на Турция в ЕС.

Споразумението за асоцииране между Анкара и Брюксел е подписано през 1963 г., а Турция подаде молба за членство през 1987 г. Преговорите започнаха едва през 2005 г. оттогава двете страни са постигнали съгласие по 14 от 35-те точки, за да може Турция да получи статут за кандидат-член на блока. Блокирани са 17 преговорни глави, а по още четири се водят преговори.

Преговорите между Анкара и Брюксел често са влизали в задънена улица. Основното препятствие е кипърският въпрос. В северната част на Острова от 1974 г. съществувава т.нар. Севернокипърска турска република, призната само от Анкара. Важна крачка към отмяна на визовия режим между ЕС и Турция бе подписването на споразумението за реадмисия в края на 2013 г.

Водещи новини

Още новини