51% българите имат положителна представа за ЕС

gettyimages
share

Петдесет и един процента от българите имат положителна представа за Европейския съюз, показва редовното проучване на "Евробарометър" за обществените нагласи в 28-те. Това съобщиха от Представителството на Европейската комисия в България.

Според проучването с негативно мнение са 18 процента, а с неутрално - 30 процента. Средно за всички страни-членки положителните нагласи са с около десетина пункта по-ниски - 39 процента. По-позитивно отношение към ЕС от българското има само в Полша - 61 процента, Румъния - 59 процента, и Ирландия - 53 процента. Три четвърти от българите - 75 процента, смятат, че Европейският съюз влияе благоприятно на създаването на работни места в Европа, а 62 процента вярват, че той подобрява качеството на живот на континента.

Според 49 процента от българите нещата в 28-те се развиват в положителна посока, докато 11 процента са на обратното мнение. Като основни проблеми, пред които е изправен ЕС, българите посочват най-често имиграцията - 35 процента, икономическата ситуация - 27 процента, тероризма - 18 процента, безработицата - 13 процента.

Лек ръст в сравнение с пролетта на миналата година има делът на българите, които имат положителни нагласи по отношение на икономическата ситуация в страната - от 14 на 18 процента. Негативните настроения също нарастват - от 24 на 30 процента,- а неможещите да преценят намаляват от 47 на 40 процента.

Водещи новини

Още новини