Британският премиер: Не се страхувам от Найждъл Фараж

gettyimages
share

Не се страхувам от лидера на партията за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП) Найджъл Фараж, каза британският премиер Дейвид Камерън пред лондонския в. Дейли мейл.

Министър-председателят на Обединеното кралство даде обширно интервю за изданието, докато пътуваше във влак за северния английски град Лийдс, където представи програмата на водената от него Консервативна партия за изборите през май. "Не се страхувам от Найджъл Фараж", отговори Камерън на въпрос. Според премиера неговата политическа формация ще води преговори с евроскептичната партия, известна с антиимигрантската си реторика, за съставяне на кабинет след вота през май само ако коалиционният партньор на консерваторите - Либералдемократическата партия на Ник Клег участва в разговорите. Стопанинът на Даунинг стрийт 10 допълни, че този, който пусне гласа си за БНП, ще помогне на основаната опозиционна сила – лейбъристите на Ед Милибанд.

Камерън бе категоричен. "Ако получа втори премиерски мандат референдумът за излизането на страната ни от Европейския съюз ще се проведе до края на 2017 г." , каза той. Вестникът припомня, че Фараж също настоява за допитване до населението относно британското членство в блока. ЮКИП обаче иска референдумът да състои до края на 2016 г.

Премиерът се спря и върху Ислямска държава (ИД). Той определи членовете и последователите на радикалната мюсюлманска групировка като хора, които извращават исляма. Според Камерън заплахата ИД ще бъде премахната в рамките на десетина години.

Водещи новини

Още новини