Гърция: Ще излезем от дълговото робство

gettyimages
share

Новото гръцко правителство на Алексис Ципрас има намерението да извади страната от дълговото робство, заяви финансовият министър на Атина Янис Варуфакис, предаде РИА Новости.

"Ако се наложи да използваме евфемизми и финансово-кредитни инструменти и механизми, за да извадим Гърция от дълговото робство, ние ще го направим. Държавният дълг ще стане устойчив, ние ще отворим перспектива към икономическия ръст и гърците ще могат да дишат свободно", каза Варуфакис. "Няма да отстъпим, колкото и да са огорчени някои", бе категоричен министърът.

Варуфакис при посещението си в Лондон вчера заяви, че страната му предлага не да се опростят задълженията на Гърция, а да се сменят старите облигации с нови чрез емитиране на две нови серии държавни ценни книжа. Мярката има за цел да съживи икономиката на страната.

Централният депозитар на Гърция днес обяви за отпускането на помощ за три от четирите най-големи банки в страната в размер на 2 млрд евро. Сумата трябва да компенсира изтеглените пари от банките. Много хора си изтеглиха пари от влоговете заради политическата нестабилност в страната.

Днес Ципрас започва совалката си в Западна Европа. Първата спирка на премиера, който преди изборите на 25 януари обеща на гърците излизане от Еврозоната, е Рим. По този повод експерт от мозъчен тръст, основан от бившия италиански премиер Романо Проди, заяви: Надявам се Атина и европейските партньори да се споразумеят. Искането за намаляването на дълга е справедливо, а излизането на Гърция от клуба на държавите, използващи общата валута, ще има непредвидими последици за Европейския съюз.

Според специалиста победата на лявата коалиция СИРИЗА на предсрочния вот в Гърция не е голяма заплаха за ЕС. "По-голямата заплаха е увеличаването на популярността на Френския национален фронт начело с Марина Льо Пен", каза Серджо ди Нардис, цитиран от ТАСС.

Водещи новини

Още новини