Официално! Гърция тръгна към правителство

gettyimages
share

Лявата партия СИРИЗА на Алексис Ципрас ще получи подкрепата на дясната политическа формация Независими гърци при гласуването в парламента, предаде Интерлфакс.

Независимите гърци ще подкрепят кабинета на Ципрас при гласуването в парламента, каза лидерът на партията Панос Каменос при началото на консултациите за съставяне на правителство в Атина. По думите му Ципрас ще отиде при президента на страната Каролос Папуляс, който ще му връчи проучвателен мандат. Очаква се водачът на СИРИЗА днес да се срещне и с лидера на партия Река Ставрос Теодоракис с цел да получи подкрепа и от тази политическа формация за съставяне на коалиционното правителство.

Победителят в предстоящия парламентарен вот разполага със 148 депутати от 300-те места в органа на законодателната власт в Атина. На второ място се нареди партията на бившия премиер Антонис Самарас Нова Демокрация със 76-законодатели, а на трето крайнодясната формация Златна зора със 17 представители. Следват партията Река със 17 места, комунистите с 15 депутати, "Независими гърци" имат 13 представители и социалистическата формация ПАСОК също с 13 депутати.

Очаква се Ципрас да положи клетва днес в 16 часа българско време. Той е настоял церемонията да бъде без участието на свещеници. Искането му предизвика остра реакция сред православното духовенство, допълва Би Би Си.  

Водещи новини

Още новини