Меркел поведе митинг в подкрепа на религиозната толерантност

Getty Images/Guliver
share

Канцлерът на Германия Ангела Меркел и членове на правителството се присъединиха към митинг в Берлин в подкрепа на религиозната толерантност, организиран от мюсюлмански лидери, предаде БТА.

Проявата бе в района на Бранденбургската врата, където се събраха около 100 хиляди души. Проявата е в памет на жертвите от терористичните атаки миналата седмица в Париж, извършени от радикални ислямисти.

"Да стоим заедно един за друг. Терорът не е нашето име!", гласи надсловът на митинга, свикан от Централния съвет на мюсюлманите в Германия и турската общност в Берлин.

На митинга присъстват политици, синдикалисти, бизнес лидери и членове на християнски и еврейски общности. Преди митинга Меркел каза на конференция в столицата, че нейното правителство ще използва всички възможни средства, за да противостои на нетолерантността и дискриминацията, съобщи Ройтерс.

Тя призова за изключване от обществото на някои групи, които имат "укорително" поведение. Това нейно изявление идва ден след като в източния град Дрезден се състоя поредната антиислямска демонстрация с 25 хиляди участници. Организатор на тези седмични протести е движението ПЕГИДА (Патриотични европейци срещу ислямизацията на Запада), което призовава за затягането на контрола върху имиграцията и за прекратяване на мултикултурния модел в обществото.

Според анкета 57 на сто от гражданите на Германия, които не са мюсюлмани, се чувстват заплашени от исляма.

Вчера на съвместна пресконференция с гостуващия турски премиер Ахмет Давутоглу канцлерът Ангела Меркел каза, че "ислямът принадлежи на Германия".

Водещи новини

Още новини