Франция няма да променя икономическата си политика

Getty Images/Guliver
share

Франция няма да променя икономическата си политика, въпреки понижения си кредитен рейтинг от международната агенция Фич (Fitch). Това обяви днес френският министър на финансите Мишел Сапен, цитиран от ТАСС и БТА.

"Правителството на Франция ще продължи предишния курс. Това е необходимо в сегашния икономически контекст в Европа", заяви Сапен.

Той увери, че предприетите реформи са започнали и дават резултат. Министърът отбеляза, че дефицитът в държавния бюджет за 2015 г. е преразгледан надолу - от 4.3 на 4.1 процента от БВП. За тази година френското правителство залага на дефицит от 4.4 процента.

Според анализаторите от Фич подобрението в тази посока не е достатъчно, тъй като през 2013 г. показателят във Франция вече е бил на равнище 4,1 процента. В резултат снощи Фич понижи с една степен дългосрочния й кредитен рейтинг в чуждестранна и национална валута - от "АА+" на "АА" със "стабилна" прогноза.

Правилата в ЕС изискват дефицит до 3 процента. Фич отбелязва в мотивите за решението и това, че Франция е отложила до 2017 г. срока за изпълнение на това изискване. Освен това според рейтинговата агенция перспективите за икономическия растеж на Франция са слаби.

Водещи новини

Още новини