Хиляди протестираха в Лондон срещу намаляващите доходи

Getty Images/Guliver
share

Десетки хиляди души протестираха по улиците на Лондон, срещу свиването на заплатите, които са намалявали с 50 лири (63 евро) на седмица от 2008 г., според организаторите, въпреки доброто състояние на британската икономика. Протестният поход, в който участваха държавни служители и работещи в частния сектор, премина под лозунга „Британците се нуждаят от увеличение на заплатите”. Негов организатор е Британският конгрес на профсъюзите, съобщи Дарик.

Походът е заключителна акция, през която във Великобритания имаше редица социални прояви, припомня АФП. В понеделник стотици хиляди служители от държавните здравни служби спряха работа за четири часа с настояване да получат увеличение на заплатите. Тази акция бе прецедент от 1982 г. и управлението на премиера Маргарет Тачър.

В сряда десетки хиляди служители в държавния сектор проведоха 24-часова стачка, протестирайки срещу замразяването на заплатите и спада на покупателната си способност.

Мерките за икономии „унищожиха жизненото равнище на държавните служители и техните семейства”, заяви синдикалният лидер Марк Сервотка.

Тези социални движения стават в момент, когато националната статистическа служба обяви нов спад на безработицата на Острова, достигнала 6%, което е най-ниското й равнище от края на 2008 г. Заплатите на британците обаче продължават да спадат в реално изражение, защото заплащането им, без бонусите, се е увеличило миналата година само с 0,9%, а това по-малко от инфлацията.

Водещи новини

Още новини