Сблъсъци между кюрди и ислямисти в Хамбург

gettyimages
share

Над хиляда кюрди, които живеят в Германия, демонстрираха през изминалата нощ в Хамбург срещу пасивността на Запада в конфликта с "Ислямска държава" в Сирия, в който загиват стотици техни сънародници.

По време на митинга се стигна до сблъсъци с живеещи в града салафити. Това е третата поредна нощ на демонстрации в Хамбург, предаде БНР. Близо 1300 кюрди взеха участие в последния митинг. Демонстрацията беше заявена само до 19.30 часа, но протестиращите останаха и след това и през нощта атакуваха събрание на салафити. Ислямистите бяха нападнати с камъни и бутилки, а заведение, в което те обикновено се събират, беше разбито.

Полицията пристигна да разтърве двете групи, но също беше атакувана. Десетки са ранени, някои са настанени в болница, съобщиха властите. Иззети са огнестрелни оръжия, ножове, бейзболни бухалки. Силите на реда се подготвят за нови сблъсъци. Кюрдско-германският културен център, както и Съветът на ислямските общности в Германия осъдиха случилото се и се дистанцираха от кюрдите и салафитите. Те призоваха към мирно съжителство.

Водещи новини

Още новини