Меркел: Трябва да се поучим от мирното обединение на Германия

gettyimages
share

Пътят на Германия към обединението показва, че поуките от нейната мирна борба за свобода могат да бъдат от полза за решаването на много проблеми в Европа и света днес.

Това заяви днес германският канцлер Ангела Меркел в необичайна реч по случай 24-годишнината на сливането на Източна и Западна  Германия, предаде БТА, цитирайки Ройтерс и ДПА. Според Меркел смелостта, проявена от гражданите на ГДР в стремежа им към свобода, е помогнала за прекратяване на Студената война и че подобна смелост е необходима сега по света. "Всички ние може да усетим по-добре сега, отколкото преди много време, че свободата,толерантността и правата на човека не винаги се подразбират от само себе си", каза канцлерът пред 1500 официални лица в Хановер и телевизионни камери. "Те не се подразбират от само себе си у нас, нито в Европейския съюз или из Европа, нито по света", заключи тя. Меркел поясни, че основните права, които тя и сънародниците й от ГДР, са придобили с падането на Берлинската стена през 1989 г. и с обединението на Германия 11 месеца по-късно, трябва да постоянно да се  отстояват навсякъде, където бъдат заплашвани. "Събитията от 1989 и 1990 г. могат да си помогнат, защото те са символ на победата на свободата над потисничеството, символизират какво може да се постигне с търпение и това, че можем да работим, за да обърнем нещата към по-добро", заяви канцлерът. Меркел, която е израснала в ГДР, добави, че мирната революция от 1989 г. е доказателство, че винаги е възможно вълната може да се обърна в правилната посока.

В речта си германският канцлер директно спомена за анексирането на Крим към Русия и за кризата в Украйна. По думите й санкциите на ЕС срещу Москва са "ясен отговор" на действията на Русия които нарушават принципите на свободата и самоопределението. Меркел отбеляза че чрез "политика на твърдост в комбинация с готовност за диалог" ЕС ще отстоява "силата на онова, което е правилно, вместо да остави по-голямата сила да определя кое е правилно". С обединението на Германия нейните граждани получиха правото сами да определят бъдещето си и правителството в Берлин ще се старае да гарантира това право и на гражданите на Украйна, Молдова и Грузия, каза германският канцлера.

В речта си Ангела Меркел засегна и темата за групировката "Ислямска държава", която според нея е заплаха "за целия свят, а не само за САЩ, не само за арабските страни в региона". Противопоставянето на тероризма на "Ислямската държава" е в интерес на Германия, защото джихадистите са заплаха и за нея. Меркел не даде знак за евентуално включване на Бундесвера във войната срещу "Ислямската държава", освен започналия проект на Берлин да въоръжи и обучи до 10 хиляди бойци от кюрдските милиции.

Водещи новини

Още новини