Великобритания се включва в ударите срещу "Ислямска държава"

Getty Images/Guliver
share

Британският парламент разреши на националните въоръжени сили да нанасят въздушни удари срещу джихадистката групировка "Ислямска държава" (ИД) в Ирак, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Решението бе очаквано, предвид факта, че включването на Великобритания в оглавяваната от Съединените щати международна  коалиция срещу ислямистите се ползва с подкрепата и на трите водещи партии в страната - управляващите консерватори и  либерални демократи и основната опозиционна сила - лейбъристите.

Камарата на общините одобри мярката с огромно мнозинство -  524 гласа "за" при 43 "против". Долната камара на британския парламент, която бе във ваканция, бе свикана на извънредно заседание от премиера Дейвид Камерън след отправено официално искане от иракското правителство.

Подобно на Франция, Великобритания ще участва във въздушните удари само в Ирак, но не и в Сирия. Кралските военновъздушни  сили ще се включат в бойните действия незабавно.

Шест базирани в Кипър британски изтребител-бомбардировача Торнадо (Tornado GR4) са в готовност да нанесат първите  британски удари в Ирак.

По-рано днес Белгия и Дания също се присъединиха към антиджихадистката коалиция, като също ще нанасят удари само в  Ирак, за разлика от Съединените щати и пет арабски страни, които бомбардират цели и в Сирия.

Водещи новини

Още новини