Собствениците на BMW били нацисти

share

Фамилията Квандт, собственик на германския автопроизводител BMW, призна своето нацистко минало, пише британският в. "Дейли телеграф".

Династията, станала главен акционер на BMW след Втората световна война и създала световен бранд, поръчала изследване на миналото си след филм, от 2007 г., в който се показва нацисткото минало на концерна. Проучването доказало връзките между Гюнтер Квандт, сина му Херберт, и режима на Хитлер. Семейството било пряко свързано с нацистките престъпления и основателят на династията бил част от режима, пише в изследването. В проучването с обем 1200 страници се казва, че на заводите са работили 50 000 концлагеристи, които произвеждали оръжия за Третия райх. Най-малко 100 са загинали заради нечовешките условия. Освен това фамилията е получавала големи приходи от конфискувани еврейски имоти. Габриел Квандт, внук на Гюнтер, след публикацията признал, че неговите предшественици не са били прави, като са отричали нацисткото си минало.

Преди седмица модната къща Hugo Boss се извини на работниците, които били малтретирани по време на Втората световна война, когато германската фирма шиела униформи за нацистите. Същото направи и основателят на шведската компания IKEA Ингвар Кампрад.

Водещи новини

Още новини