В. "Монд": Кристалина Георгиева - една от малкото добри изненади на предишната ЕК

share

Тя беше една от (малкото) добри изненади на предишната комисия. На своя пост като еврокомисар по хуманитарната помощ, 61-годишната българска християндемократка Кристалина Георгиева постигна почти недостижимата цел да даде душа на една Европа, изпитваща сериозна необходимост от това през последните години, пише в. "Монд", цитиран от БТА.

Появяваща се на фона на наводнения, земетресения или бежански лагери, тази енергична жена със силен глас умело окупира медийния терен, оставен напълно свободен от нейната колежка Катрин Аштън, ръководеща европейската дипломация. Аштън избягваше медиите от първия ден, отбелязва в. "Монд".

Българската икономистка, преминала от института "Карл Маркс" в София към американския Масачузетски технологичен институт, където е преподавала, бързо се наложи като една от възможните претендентки за поста на ръководител на европейската дипломация. Кампанията на италианския премиер Матео Ренци в полза на неговата кандидатка Федерика Могерини все пак сложи край на тази амбиция, макар и ползваща се с подкрепата на Жан-Клод Юнкер.

Георгиева ще се задоволи с "важния" пост, на който тя смяташе че има право и за който беше подкрепена от своята страна: тя е  заместник-председател на Европейската комисия и комисар за бюджета и човешките ресурси.

Водещи новини

Още новини