В. Ню Йорк таймс: EС не се огъна пред руските заплахи

share

Отложените санкции на Европейския съюз няма да влязат в сила няколко дни, за да има време за оценка на прилагането на споразумението за прекратяване на огъня и изпълнението на мирния план, пише в. "Уолстрийт джърнъл".

Новите санкции, ако бъдат приложени, ще разширят броя на руските предприятия, които не могат да набират средства на европейските капиталови пазари, като в техния списък ще попаднат три големи държавни компании, показват документите, до които е получило достъп световното издание. На засегнатите фирми ще бъде забранено да събират средства с документи, чийто падеж настъпва след повече от 30 дни. Засегнати ще бъдат и три компании от отбранителната промишленост - "Оборонпром", "Уралвагонзавод" и "Обединената авиостроителна корпорация", забранява се продажбата на стоки с двойна употреба, и се налагат санкции на 24 души, отбелязва изданието.

Компаниите са с над 50 на сто държавна собственост, а "Роснефт" се управлява от близкия до Владимир Путин Игор Сечин, подчертава в. "Дейли мейл".

Европейските лидери не бяха разколебани от заплахите за ответна забрана на въздушния трафик през руското въздушно пространство, подчертава в. "Ню Йорк таймс". ЕС оказа силна подкрепа на споразумението за прекратяване на огъня, но реши да разшири икономическите санкции поради скептицизъм за намеренията на Русия, отбелязва изданието. В. "Вашингтон таймс" цитира изявлението на Катрин Аштън в Канада, че с отлагането на влизане в сила на санкциите ЕС не избягва вземането на решение, а се опитва да постигне консенсус между страните членки.

Въпреки спорадичните сблъсъци, нарушаващи крехкото примирие в Източна Украйна, украинският президент Петро Порошенко посети пристанище Мариупол и обеща, че неговото правителство никога няма да отстъпи оспорваната територия. След телефонен разговор между него и руския президент Владимир Путин обаче и двамата лидери се обявиха в подкрепа на примирието. Напрежението между Русия и Запада може да нарасне още днес, при публикуването на предварителния доклад на холандския екип, разследващ свалянето на малайския самолет над Източна Украйна на 17 юли, предупреждава в. "Вашингтон таймс".

Водещи новини

Още новини