Страните от ЕС се договориха за нови санкции срещу Русия

Getty Images/Guliver
share

Страните от Европейския съюз се договориха днес за нови санкции срещу Русия чрез писмена процедура на равнище постоянни представители, съобщи говорителката на Европейската комисия Пиа Аренкилде, цитирана от ИТАР-ТАСС.

ЕК ще представи през деня на Съвета на ЕС предложените наказателни мерки срещу Руската федерация. Съдържанието на новите санкции няма да бъде разкрито днес, заяви Аренкилде. Говорителката на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън Мая Кочиянчич отбеляза, че Европейската комисия ще вземе предвид последните резултати от преговорите между президентите на Русия и Украйна, Владимир Путин и Петро Порошенко, при взимането на решение за санкциите, но очаква допълнителна информация.

По-рано днес украинското президентство обяви, че Путин и Порошенко са постигнали споразумение за "трайно прекратяване на огъня" в Източна Украйна. В отговор Кремъл заяви, че руският и украинският президент са се договорили за стъпки за постигане на мир в Източна  Украйна, но между Москва и Киев не е било договаряно прекратяване на огъня, защото Русия не е страна в конфликта, предаде БТА.

Водещи новини

Още новини