Италия кове нов антитерористичен закон

share

Италия подготвя нов закон за борба с тероризма, който да обхване международните измерения на явлението и да увеличи наказанията, съобщиха днес дипломатически източници.

Законопроектът е изготвен от юридическия отдел на министерството на външните работи и е предоставен за становище на министерствата на вътрешните работи и на правосъдието. Текстът обхваща пет основни направления. Предлага се промяна на дефиницията за тероризъм. Новият вариант определя като подривни всички дейности, целящи подкопаване на устоите, ликвидиране или увреждане на държавното устройство на страните от Европейския съюз. Концепцията е, че тероризъм представлява всичко онова, което може да нанесе вреди на една държава. Поради това измененията включват като нов престъпен състав "международна вербовка" на терористи, която да бъде наказвана с лишаване от свобода за срок от 7 до 15 години.

За обучение на терористи наказанието ще бъде от 5 до 10 години затвор. В досегашния си вид член 270 на италианския Наказателен кодекс санкционираше подривни организации, създадени в Италия. Сега обхватът на закона се разширява и третира еднакво както италиански формации от типа на "Червените бригади", така и международни терористични организации като "Ал Кайда" и "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ), сега "Ислямска държава".

Третото направление засяга финансирането на тероризма. Прякото или косвено финансиране на терористични престъпления ще бъде наказвано максимално с 15 години лишаване от свобода. Събирането на непарични помощи за терористи също ще се смята за престъпление.

Накрая, новото антитерористично законодателство преразглежда приноса на приелите да сътрудничат на правосъдието. Всеки обвиняем в терористична дейност, който помогне за предотвратяване на престъпления или за разкриване на извършени такива, може да получи само половината от предвиденото в закона наказание. В някои особени случаи доживотната присъда ще може да бъде заменена със затвор от 15 до 21 години.

Водещи новини

Още новини