Трите най-големи държави в ЕС са против нови членки

share

Мнозинството от германците, французите и британците се отнасят негативно към разширяването на Европейския съюз, предаде РИА Новости.

Социологическо проучване сред жители на трите най-големи страни-членки на ЕС показва нагласите на французите, германците след като Грузия, Молдова и Украйна на 27 юни 2014 г. подписаха споразуменията за асоцииране с Брюксел.

Най-силна съпротива срещу членството на трите бивши съветски републики изразяват гражданите на Федералната република. Отговаряйки на въпроса "Одобрявате ли разширяването на ЕС чрез присъединяването на такива държави като Грузия, Молдова и Украйна?", едва един процент са отговорили положително. Със 70 на сто повече са отговорили отрицателно, като 21% се отнасят по-скоро подкрепят евроинтеграцията на Тбилиси, Кишинев и Киев. Около шест процента от анкетираните са били затруднени с отговорите.

Резултатите от допитването във Франция, която заедно с Германия е сред основателите на ЕС, показват следното. 47% от французите не одобряват присъединяването на бившите съветски републики в ЕС. На обратното мнение са около 38 процента от анкетираните. Не са могли да отговорят конкретно на въпросите 15 на сто от участниците в допитването.

Малко под половината от британците (45%) се обявяват срещу членството на Грузия, Кишинев и Киев в блока. За приемането на трите държави се обвяват 38 на сто. Около 17 процента от анкетираните жители на Обединеното кралство не са могли да дадат конкретен отговор.

Проучването е извършено между 11 и 24 юли сред 3000 пълнолетни жители на трите държави.

Водещи новини

Още новини