Ал Кайда е готвила кървава баня във Франция

share

Кървава баня бе предотвратена във Франция, пише Нюзру.

Ал Кайда е планирала извършване на атентати на такива знакови за западноевропейската страна места като музея Лувър и Айфеловота кула. Световната терористична мрежа също така е била взела на прицел Авиньонския театрален фестивал, както и популярни заведения, пазари и полицейски участъци.

Разкритията бяха публикувани след като френският президент Франсоа Оланд представи мерки за борба с тероризма. Полицията миналата година е дешифрирала кореспонденцията на арестуван 29-годишен месар от алжирски произход. Бащата на две деца, жител на южния департамент Воклюз, си е писал с високопоставен представител на Ал Кайда в Северна Африка.

Али М., както е наречен арестуваният, е предлагал на члена на терористичната организация да се нападнат самолети по време на полет и атомни електроцентрали. След като плановете на касапина били отхвърлени, той предложил да бъдат ударени културни мероприятия и обекти.

Месарят е получил предложение да замине за Алжир и да премине подготовка в лагер на ислямистите. Той обаче е бил задържан от полицията малко преди полета.

Водещи новини

Още новини