ЕС с краен срок за забрана на козметични продукти, изпитвани върху животни

share

Брюксел е решен да спази крайния срок за забрана на продажбата в ЕС на козметични продукти, изпитвани върху животни, предаде Франс прес, като се позова на доклад на Европейската комисия, представен в Европейския парламент.

Крайният срок, който си е поставил ЕС, е март 2013 г. Tогава ЕК ще забрани предлагането в търговската мрежа на изпитвани върху животни козметични продукти, независимо къде са произведени.

В доклада обаче ЕК признава, че до март 2013 г. ще бъде невъзможно да се заменят напълно тестовете на козметични продукти върху животни с алтернативни тестове.

В документа се подчертава, че са похарчени близо 200 милиона евро за разработване и валидиране на нови тестове за замяна на тестовете върху животни на козметични продукти. Някои заместващи тестове, като тези за кожната чувствителност, обаче ще бъдат готови не по-рано от 2019 г.

ЕС забрани частично от септември 2004 г. експериментите на козметични продукти върху животни. Забраната влезе напълно в сила през март 2009 г. През 2013 трябва да бъдат забранени изцяло козметичните продукти, тествани върху животни, откъдето и да идват, посочва АФП.

Водещи новини

Още новини