ЕК: България да преустанови Южен поток

share

България трябва да преустанови реализацията на "Южен поток", каза официалният представител на Европейската комисия Антоан Коломбани, предаде Интерфакс.

На пресконференция в Брюксел служителят на органа на изпълнителната власт на Европейския съюз съюз заяви, че ЕК е помолила България да спре с реализацията на газопровода, докато Брюксел не изясни дали "Южен поток" отговаря на европейските правни норми. "Повтарям нашата позиция, която остава непроменена: България трябва да спре изгражданото на газопровода за времето на дискусията около правната рамка. Такава ще бъде позицията на ЕК. Ние все още сме в рамките на процедурата, ние изпратихме официално писмо до София и ще проучим отговора на българските власти", поясни той.

По този начин Коломбани отговори на въпрос какви ще бъдат последиците за България, която въпреки юридическата процедура продължава да говори за намерението за изграждането на "Южен поток". ЕК трябва да получи отговор на официалното си изявление от 2 юни в рамките на месец, допълва медията.

Водещи новини

Още новини