Хакнаха белгийското МВнР

share

Информационните системи на белгийското външно министерство са били поразени от руския компютърен вирус "Змия" (Snake), съобщиха местните медии, като се позоваха на източници от разузнаването.

Уточнява се, че зловредната програма е използвана за проникване в правителствени и военни информационни системи на държавите от НАТО. "Змия" е вирус, разработван от 2006 г. насам. Веднъж попаднал в подходящата среда, той преценява сам накъде да се насочи и как да се развие. За автор на програмата е представен някой си Влад. В последните години със "Змия" са били поразени защитени срещу нападения сайтове в Украйна (32 нападения за пет години, от които 14 през настоящата година), в Литва (11 нападения), Великобритания, Грузия, САЩ. Специалисти са уточнили, че Белгия е била поразена от програмата на два пъти през миналата година. Допълва се, че когато през 2008 г. вирусът е проникнал в системи на САЩ в Близкия изток, на експертите от Пентагона са били необходими 14 месеца, за да прочистят засегнатите машини. Американските военни определят програмата като "най-злия вирус, познат в историята". Вирусът е направен така, че веднъж попаднал в системите, може да остане неоткриваем за няколко дни. Друга възможност е
според заданието на онзи, който го изпраща, да се саморазруши безследно. Вирусът може изцяло да превземе поразената система и да задава нейните действия, предаде БТА.

Досега е установено, че "командните центрове", с които вирусът общува, са в Хонконг, Сингапур, Тайван и Германия. Според специалистите, ако бъдат анализирани датите на атаките и поразените държави, без съмнение зад вируса стои Москва. Установено е, че вирусът действа от понеделник до петък, от 8.00 до 18.00 ч., като най-деен е между 11.00 и 17.00 ч. - обичайните работни часове, преизчислени към московското време. Преди дни МВнР на Белгия потвърди, че системите му са били поразени от вирус, който е копирал информация, свързана с кризата в Украйна. 

Водещи новини

Още новини