Актьорът Боб Хоскинс почина

Getty Images/Guliver
share

Големият английски актьор Боб Хоскинс е починал на 71-годишна възраст от пневмония, съобщи агентът му. Починал е в болницата. Новината потвърди и семейството му, съобщи "Дарик".

Актьорът е роден през 1942 година в градчето Бери Сейнт Едмъндс, графство Съфолк в източна Англия. Семейството му нямало нищо общо с изкуството, но той се увлякъл от киното. Майка му била готвачка и учителка в детски ясли, а баща му – деловодител и шофьор на камион.

Началото на кариерата си Хоскинс поставя в един пъб. Докато пийвал бира една вечер, някой му подметнал да се качи на горния етаж, където се провеждало прослушване за някаква пиеса. Пробвал се и спечелил ролята.

През 2012 г. се оттегля от киното заради заболяване от Паркинсон. 

Той е номиниран за "Оскар" за главна мъжка роля за криминалната драма "Мона Лиза" и е носител на Награди „БАФТА“ за същия филм.

Първото му по-широко представяне пред американската публика става с филма "Кой натопи заека Роджър" (1988), за който получава втората си номинация за награда „Златен глобус“. Сред другите му забележителни роли са в "Морски сирени" (1990), където си партнира с Шер и Уинона Райдър; в "Хук" (1991) на Стивън Спилбърг и Госпожа Хендерсън представя (2005), където играе заедно с Джуди Денч и получава поредна номинация за „Златен глобус“.

Водещи новини

Още новини