Високият рейтинг на популистите преди вота за ЕП стряска Европа

share

Шокиращо изследване на британския мозъчен тръст Оупън Юръп показва, че популистите в Европа може да спечелят над 30 процента на предстоящите европейски избори, пишат италианските вестници "Република" и "Соле вентикуатро оре".

Изследването е проведено в редица европейски страни и показва, че антиевропейски партии като Националния фронт във Франция, Партията на свободата в Холандия, Движението 5 звезди в Италия или британската Партия за независимост на Обединеното кралство могат да изтръгнат най-малко 218 места от общо 751 в Европейския парламент. Сега популистките сили държат 21 процента от мандатите в ЕП.

Нарастването на антиевропейския популизъм не е само повод за тревога за Европарламента в Страсбург, но и сигнал за укрепването на техните позиции в редица европейски страни в навечерието на парламентарните избори, които ще се произведат там в близко бъдеще, отбелязват италианските издания. За пример се посочва Великобритания, където изборите са догодина и възходът на антипопулизма отсега плаши премиера Дейвид Камерън.

Водещи новини

Още новини