Стачката парализира живота в Италия

Guliver / Getty Images
share

Общата национална стачка в Италия парализира живота на Апенините.

Според данни от Общата конфедерация на труда - най- големият профсъюз, организирал протеста, в стачката участват около 58% от работещите в държавния сектор, предаде КРОСС.

В резултат на действията на стачкуващите, в италианските градове за осем часа бе спрян общественият транспорт. Съобщава се и за прекъсване в работата на жп транспорта, главно в регионалните маршрути, били са отменени и няколко полета от римските летища Фиюмичино и Чампино.

В извънреден режим работят медицинските учреждения, където се оказва само спешна помощ. Голяма част от училищата в Италия не започнаха учебната година, съобщава ИТАР- ТАСС. В редица градове се провеждат масови манифестации, като най-голямата е била в столицата.

Италианските работници протестират срещу правителствения законопроект за допълнителни мерки за икономии, който предвижда съкращаването на основни пера в бюджета. В момента документът се разглежда от горната камара на парламента, след което може да бъде внесен за гласуване до края на тази седмица. Според вестник „Джорнале" днешната протестна акция ще струва на италианската икономика пет милиарда евро. 

Водещи новини

Още новини