Кристалина Георгиева: Европа предостави над 150 милиона евро на Либия хуманитарна помощ

Булфото
share

Европа е най-големият хуманитарен донор в Либия, ние вече предоставихме над 150 милиона евро и на всеки етап от кризата там имахме хора, които следяха ситуацията. Така отговори еврокомисарят Кристалина Георгиева на журналистически въпрос за размера на помощта, която ще бъде предоставена на Либия след края на кризата.

Българският еврокомисар пристигна днес в туристическия комплекс "Дядо Йоцо" край мездренското село Очин дол, за да получи едноименната награда за родолюбие. В края на май фондация "Искърски пролом" и инициативен комитет "Дядо Йоцо" присъдиха ежегодната награда, носеща името на Вазовия герой, на Кристалина Георгиева за нейната хуманитарна дейност, с която издига престижа на България и утвърждава името на страната по света.

В отговор на въпроса за Либия, Георгиева посочи, че първият екип, отишъл в Триполи, след като градът се "отворил" в края на кризата, е бил хуманитарният на Европейската комисия. Тя допълни, че най-наложителните задачи сега са снабдяването на населението с питейна вода, подготовка на населението да се предпазва от голямото количество муниции, разпръснати в града, както и защита на гражданското население.

Либия е богата страна - само преди дни бяха деблокирани 15 милиарда от нейните сметки, замразени по време на кризата по света, отбеляза Кристалина Георгиева. Това, което им липсва, са работещи институции, административен капацитет и квалифицирани специалисти, особено медицински сестри. Според еврокомисаря, това е дългосрочна хуманитарна задача, за решаването на която Европейският съюз е готов да предостави помощ и необходимия ресурс.

Мога да кажа, че Европа съвестно си изпълни ангажимента към либийците и чуждестранните граждани, "хванати" в конфликта в тази страна, каза в заключение Георгиева.

Водещи новини

Още новини