Етнически поляци в Литва протестираха срещу новото законодателство

share

Близо 1000 ученици, родители и учители протестираха във Вилнюс срещу плановете за увеличаване на изучаването на литовски език в училищата на полското малцинство в Литва, предаде Ройтерс.

Новото законодателство предвижда в училищата на полското малцинство да се преподават повече предмети на литовски език, включително история на Литва.

Етническите поляци, които са най-голямото малцинство в Литва, се страхуват, че тази промяна ще ги постави в неравностойно положение.

"Възможно е да получаваме по-лоши оценки, тъй като не сме изучавали литовски език толкова много (колкото в литовските училища). Защо не могат да ни дадат повече време, за да приложим новите правила", заяви участник в протеста.

Съгласно новото законодателство етническите поляци ще трябва да полагат изпити на литовски език от 2013 г. В момента повечето предмети в училищата на полското малцинство в Литва се изучават на полски език.

Депутатът в литовския парламент Михал Макевич, който е етнически поляк, каза, че Литва не е обърнала внимание на призивите за отлагане на промените, въпреки че са били събрани около 60 000 подписа срещу новото законодателство, което по думите му "фактически премахва полските училища".

Спорът заплашва да обтегне отношенията между Литва и Полша. Варшава призова Вилнюс да потърси компромисен вариант.

"Съжаляваме, че литовските власти не са влезли в диалог по този нов закон с групата, която той най-много засяга, а именно полското малцинство там, както и други малцинства. Призоваваме бързо да започне такъв диалог, защото това е единственият начин за решаване на тази криза", заяви полското външно министерство.

Литовското правителство настоява, че промените целят да помогнат за интегрирането на етническите малцинства в обществото.

Водещи новини

Още новини