Лондон ще нищи "Мюсюлмански братя"

share

Британският премиер Дейвид Камерън е разпоредил да започне проверка на движението "Мюсюлмански братя" заради безпокойството, което предизвиква дейността му в Обединеното кралство, предаде АФП.

Говорител на "Дауниниг стрийт" обясни, че проверката ще обхване "философията и дейността на "Мюсюлмански братя", както и политиката на правителството по отношение на организацията". Говорителят посочи, че има изразено безпокойство за дейността на групата и нейните предпологаеми връзки с екстремизма и насилието, поради което трябва да се провери как организацията възнамерява да осъществи своите цели и какво означава това за Великобритания. Проверката ще се ръководи от посланика на Великобритания в Саудитска Арабия Джон Дженкинс.

Според вестник "Таймс" разузнавателните служби са натоварени със задачата да съберат информация за "Мюсюлмански братя", която беше забранена и обявена за терористична организация в Египет след свалянето на свързания с нея бивш президент Мохамед Мурси през юли миналата година. Изданието съобщава, че има информация, че ръководството на движението се е събрало в Лондон в края на 2013 г., за да реши какви ответни действия да предприеме. От юли властите в Египет извършват масирани преследвания срещу членове и симпатизанти на "Мюсюлмански братя".

Водещи новини

Още новини